Coaching

Wandelcoaching - de kracht van de natuur

Een bijzondere vorm van coaching is wandelcoaching. Hierbij vinden de gesprekken tussen coach en cliënt al wandelend plaats, bijna altijd op een mooie plek in de natuur.
Het feit dat bij wandelcoaching de gesprekken plaatsvinden in de natuur biedt een aantal belangrijke voordelen op coaching die binnen tussen vier muren plaatsvindt. Zo helpt wandelen in de natuur je om stil te worden in je hoofd. Er gaat een rustgevende werking uit van de natuur, waardoor je beter in staat bent te luisteren naar je innerlijke gevoel. Als je wandelt kom je in beweging, alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor ook gemakkelijker in beweging.

Een gesprek dat wandelend wordt uitgevoerd, biedt ruimte voor stiltes en overpeinzingen. Oogcontact is niet altijd noodzakelijk. Het blijkt voor de cliënt daardoor vaak gemakkelijker zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn. In de natuur beweeg je je buiten je eigen vertrouwde wereld. Je zult letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Hierdoor kun je gemakkelijker openstaan voor nieuwe inzichten en ideeën.

Meestal is het zo dat door de rustgevende werking van de natuur de sessies langer duren, zonder dat het te veel wordt. In een wandeling van drie uur bereik je meestal meer dan drie sessies van een uur, omdat je geen tijd kwijt bent aan het afsluiten van de sessie en het opnieuw beginnen. Wandelcoaching biedt de gelegenheid in een relatief korte periode diepgaand resultaat te boeken.

Buiten dit alles ligt de grootste kracht van wandelcoaching in de talloze mogelijkheden voor het gebruik van metaforen en symboliek. Door met symbolen te werken, geef je de cliënt de mogelijkheid het probleem uit zijn hoofd te plaatsen en er van een afstand naar te kijken. Dit brengt vrijwel altijd krachtige doorbraken in het bewustzijnsproces. Ook het visuele aspect van het werken met symbolen biedt een diepe verankering.
Hetzelfde geldt voor symbolische handelingen. Keuzes die op deze wijze lijfelijk worden ervaren, zullen uiteindelijk echt en blijvend zijn.

Bron: Innersteps wandelcoaching en training

Main menu

Coaching